7 Aralık 2011 Çarşamba

LİGUEUR ( LİKÖR ÇEŞİTLERİ )

                                                          LİKÖRÜN TANIMI

Arkadaşlar likörü basit olarak söyle tarif edebiliriz: Bir içkinin ve yahut nötr bir alkolün çeşitli bitkilerle aromalandırılıp şeker şurubu ile tatlandırılmasından elde edilen bir içkidir.


                                                 GENEL OLARAK LİKÖR NEDİR

  • AROMATİK TATLANDIRICILARLA TATLANDIRILMIŞ
  • ŞEKERLİ,MEYVE VEYA TÜRLÜ BİTKİLERDEN
  • BUNLARIN BRANDY,ROM,VOTAK.GİN,VHİSKİ GİBİ İÇKİLERLE HARMANLANMASIYLA YAPILAN ALKOLLÜ İÇECEKLERİN GENEL ADIDIR.

                                                         LİKÖRÜN TARİHÇESİ

Çok eski zamanlarda likör bilinmemekteydi.O zamanki insanların genellikle ilaç gibi kullanılan ve isimlerin NEBATİ ŞARAP ( VİNS HERBS ) dedikleri çeşitli kokulu nebatları ( bitkileri ) pekmezde  ıslatarak bunlara şarap ilavesi edilmesiyle çeşitli likörler elde ederlerdi.Bunlara latince şarap anlamına gelen VINA ADOO ROMANTIS İMMİX TA ismini vermekteydiler.


                                                             LİKÖRÜN YAPILIŞI

Likör yapım aşamasında belirli işlemlerden geçmektedir ve bu aşamalar çeşitli terimlerle belirtilmiştir.


                                                                  MASERASYON
Likör yapılacak meyvenin şarapta veyahut 30 ile 95 derecelik alkolde belirli bir süre ıslatılarak bekletilme işlemidir.

                                                                    ALKOLA

Maserasyon sonunda elde edilen mahsul damıtılırsa o meyvenin ALKOLASI elde etme işlemidir.

                                                                             
                                                                     ENFÜZYON
 Bitki ve meyve  üzerlerine saf alkol,soguk yada kaynar su koyulur.Belirli bir süre bekletilirse ve daha sonra filtre edilip posasından  arındılırısa o meyvenin veya bitkinin ENDÜZYONU elde edilmiş olur.Alkoller ve enfüzyonlar belirli bir süre bekletildikten sonra likör yapımında kullanılmaktadır buda küçük bi nottu arkadaşlar.


                  ELDE EDİLİŞ ŞEKİLLERİNE GÖRE LİKÖR 3 SINIFTA TOPLANIR

1.YAŞ MEYVEDEN VE OTLARDAN ELDE EDİLENLER
Bu türde de diyerlerinde oldugu gibi alkol esansı ve boya gibi katkı maddeleri karıştırılıp % 25 alkol derecesine indiriliyor.Paslanmaz tanklar içerisinde 7 ile 20 gün dinlendirilen ürün içime tamamen hazır hale getiriliyor.Yaş meyveleden imal  edilen likörün bir bölümü olgunlık döneminde ki meyvenin etli kısımından yapılmaktadır.Özellikle temin edilen bitkiler ( vişne,kayısı,çilek,ahududu vs. ) gibi meyveler sap ve çekirdeklerden ayrıştırldıktan sonra içine  alkol ilave edilmesi ile 3 ay boyunca bekletilmektedir.Maserasyon da tat veren maddelerin alkol ile teması sonrasında filitre preslerle süzülmektedir.Eldeki destilat ( ayrı mamül likör ) enfizyonları ve çeşit katkı maddeleri ile son aşamaya getiriliyor ve şişelenip satışa sunulmaktadır.

2.ESANSTAN YAPILAN LİKÖRLER
Bu likörün yapılışında  tek farki yapılışında esans  kullanılmasıdır.


3.DARK LİKÖRLER
Kako ve kahve gibi çeşitlerde önce çekirdekler kavrulup ögütüldükten sonra alkole yatırılıp destile edilmektedirler ve şişelenme işlemi bittikten sonra satışa sunulur.

                                                    LİKÖRÜN ÜLKEMİZDEKİ TARİHİ

Likörün Türkiye'ye gelmesi 1930 lu yıllarda mümkün olmuştur.Cumhuriyetin kuruluşunun ardından ulu önder atamız MUSTAFA KEMAL ATATÜRK önderliginde İstanbul mecidiyeköy'deki fabrikada büyüme şansı azalınca tesisin başka bir bölgeye taşınması gündeme gelmiştir.Böylece bilecikte 2000 yılında ülkemizin tek modern Likör fabrikasında üretime geçilmiştir arkadaşlar.  

                                                                LİKÖRÜN SERVİSİ


Genellikle sindirimi kolaylaştırıcı olarak yemeklerden sonra alınır.Yaygın kullanımları kahve ile ve kırılmış buzla.Bayramlarda çikolata ile birlikte küçük likör kadehleri ile servis edilmektedir.Likörler kokteylerde renk ve tat verici içki olarak ta kullanılır.Likörler çeşitli yemekler de ve tatlılardada kullanılır ve ayrıca tek başalarına serinletici olarakta servise sunulmaktadır.Likör sek olarak içilecek ise ya kücük ebatlı bardaklarda yada orjinal likör bardaklarında içilmesi tercih edilir.Arkadaşlar unutmayalım ki likörün yanında lokum ikramı vermek adettendir gelenektir.Yemeklerden sonra içimi daha iyi oldugu için türk kahvesiyle uyumu bir harikadır.Türk kahvesi ile en uyumlu içimi en güzel  nane,acıbadem ve sakız likörleridir.

                                                                 BAZI ÖNEMLİ LİKÖRLER

HARE : Kelime anlamı gözde dalgalanır gibi görünen cizgiler anlamına gelmektedir.Hare alkolün iki kere destile edilmesi ile hazırlanmaktadır.Bu özelliginden dolayı hareler daha yumuşak bir içim imkanı saglamaktadırlar.


BENEDİCTİNE D.O.M : Bu likör en eski likörlerdendir.Fransada 1510 da yapılmaya başlanmıştır.27 çeşit bitkiden yapılmaktadır.Formülü hala gizli tutulmaktadır.Taklitleri olmasına karşın aslının yerini tutamamışlardır.Alkol oranı % 40 oranındadır.İsminin sonundaki D.O.M ise DEO OPTİMİ MAXİMO  yani YÜCELERİN YÜCESİ TANRIDIR anlamına gelmektedir.


GRAND MARNIER :Kanyak  ve narinciye sınıfı meyvelerden yapılan bir Fransız likörüdür.İki ay fıçılarda dinlendirildikten sonra filitre edilerek şişeleme işlemlerine geçilir.


CRME DE MOCCA :Kahve likörü kavrulmuş kahve ile yapılır.En kalitelisi Jamaica da yapıaln TİA MARİA'dır.Bu bir ay fıçılarda bekletildikten sonra şişelenerek satışa sunulmaktadır.Alkol derecesi % 20 alkol içermektedir.

ARCHERS : Şeftali özünden üretilen hafif alkllü ve tatlı bir schnappstır.Alkol dercesi % 23 tür.Genellikle limonata tonik ve portakal suyu içilir.


BAİLEYS IRISH CREAM :İrlanda viskisi ve kremasından yapılmaktadır.Alkol dercesi % 17 alkol içerir.


SHERİDANS :Lezzetinin yanı sıra orjinal ambalajı ilede eşi benzeri olmayan bir likördür adeta.Kahve ve krema  lezzetlerini birlikte sunar 2/3ü kahve karışımlı likör ve İrlanda viskisi 1/3ü vanilya kremasından oluşmaktadır.Alkol dercesi %18.5 alkol içermektedir.İrlanda likörüdür kısa bardakta bol buz ile içilmesi önerilir.


SAFARİ :Tropikal meyve aroması içermektedir.İçinde mango ve ananas gibi meyveler bulunmaktadır.Mükemmel bir karışım içkisidir.Alkol derce %20 alkol içermektedir.Portakal suyu ile bol buzlu iyi bir karışım olmaktadır. 


CAMPARİ :İtalyan likörüdür.İçerigi 60'tan fazla bileşimden  oluşmaktadır.
                   Campari - portakal
                   Campari - sprite
                   Campari - soda ile içimi güzel olmaktadır.     



AMERATTO :İtalyan likörüdür.Sicilyada üretilmektedir.Kayısı brendisi ve bademden yapılır.Alkol dercesi %25 alkol içermektedir.

KAHLUA :Meksikada kahve çekirdeginden yapılmaktadır.Soguk sütle karıştırılarak içilebilir.Alkol dercesi %20 alkol içermektedir. 



                                                     LİKÖRÜN ESAS AMACI
  
DAMAGIMIZDAN GEÇİCEK BİR KAÇ YUDUMLA ŞİŞEDE SAKLI OLAN MEYVELERİN LEZZETİNİ ALMAK AGZI TATLANDIRMAKTIR. 

 

5 yorum:

  1. sade net bır anlatım olmus

    YanıtlaSil
  2. Merhaba kahlua almak istiyorum ama bulamadım İnternet te İstanbul'da nereden alabilirim acaba?...

    YanıtlaSil
  3. Güncel kokteyl tariflerinin dışında kokteyl ve içki kültürü hakkında bilgiler için cocktailstop.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Tüm meyvelerin likörünü deniyorum amacım bu kültürü yaşatmak ülkemizdeki meyvelerle farklı tadı yakalamak, reyhan ve kavunu denedim, diğer meyvelerin hepsinden ürettim sonuç oldukça başarılıydı...domates aklımda tam zamanı ince kabuklu serin yerde yetişen aroması müthiş likörüde oldukça güzel olacağına eminim

    YanıtlaSil
  5. Likörler meyva, baharat, alkol temeline dayanan yemek öncesi, sonrası, akşam beş çayına uygun hafif içkilerdir derecesi 17-25 derecesinde olur. Sunum ise mevsimine göre rafine zevk sahibi damak tadı sahiplerine hitap eder. Yöresel kültür özellikleri gösterir, onun için bu kültürden gelen insanların tercihidir. İtalyan bir turiste Kapadokya'da Limonçello ikramı kıymete geçmez yörenin özelliğini yansıtan bir içki onu mutlu eder. Sadece bu sebeple kendi kültürümüze has çeşitler üzerinde yoğunlaşsak doğruyu bulmuş oluruz. Önce kendimizi bulalım sonra dünyayı keşfedelim.

    YanıtlaSil