8 Aralık 2011 Perşembe

ROM ( RUM )

Ülkemizde ROM olarak bilinen diger ülklerde İngilizce RUM,İspanyolca RON,Fransızca RHUM olark bilinen şeker kamışından yapılan bir çeşit içkidir.Şekr kamışından elde edilen ve rengi berrak beyazdan koyu kahverengiye kadar  degişken rom ORTA AMERİKA ülkelerinde üretilmektedir arkdaşlar.Önceleri RUMBULLİON adı verilen bu içkiye 1667 den sonra kısaca ROM  denilmeye başlanmıştır.

                                                                    ŞEKER KAMIŞI

Şeker kamışı (SACCHARUM OFFİCİNARUM ) Poaceae familyasından şeker elde edilen bir bitkidir arkdaşlar.Sıcak bölgelerde yetişmektedir.Şeker üretim maliyeti pancara göre daha düşğk olmaktadır.Dünya şeker üretiminin %70'i şeker kamaışından saglamaktadır.En büyük üretim % 15 olarak KÜBA'nındır.Kübalılar şeker kamışını kahveye batırırlar.Küba'nın milli içkisi  olan rom şeker kamışındna yapılır.Kübada en çok şeker kamışı üretilen yer PINAR RİO dur.Kübaya İspanyollar tarafından taşınmıştır.
İsmini şekerin latincesi olan SACCHARUM'dan aldıgını savunanalar oldugu kadar gürültücü manasına gelen RUMBUSTION veya RUMBULLION kelimelerinden de türedigini idda edenler vardır.Rom Karayip adaları başta olmak üzere Güney Amerikadaülkelerinin çogunda üretilmektedir.Başlıca iki şekilde imal edilir.DARK RUM ve LİGHT RUM olarak.Dark rum koyu renkli olandır daha agır yapılı ve aromatiken renksiz olan Light rum hem yapı itibariyle hemde aroma itibariyle cok hafiftir.
Bu iki ana çeşitin dışında bunlara benzer başka türlerde vardırı.GOLD RUM ve SİLVER  RUM'dur.Ama bunlarda light rumların içerisinde yer alırlar.Koyu renkte olanları genellikle meşe fıçılarında 3veya daha fazla sene dinlendirilir.Açık rekli olanlar ise pek fazla yıllandırılmazlar.

                                                            ROMLARIN ÜRETİMİ
 Rom şeker kamışından şeker elde edildikten sonra geriye kalan posanın belli işlemlerden geçirilmesi sonucu üretilir arkdaşlar.Posa önce suda üretilir sonra mayalandırılıp damıtılır.Her bölgenin uzun yıllardan beri kendilerine has kullandıgı üretim yöntemleri vardır.
Dünyanın bir çok yerinde şeker üretimi için yetiştirilen şeker kamışı sıkılıp suyundan şekeri alındıktan sonra geride kalan melası tekrar sulandırılarak sıkılır.Elde edilen bu şekerli karışımın fermantasyonuyani mayalanma işlemi gerçekleştirildikten sonra bazı yerlerde Pot Still bazı yerlerde ise Patent Still kullanılarak damıtılır

.
                                                             ROMUN TARİHÇESİ

Romun başlangıcı KRİSTOF KOLOMB'un Karayip adalarına şeker kamışı götürmesi ile başlar.Bu bitkinin üretiminde çalıştırmak için Afrikadan götürülen  köleler içki ihtiyacını karşılamak için bu bitkinin melasından elde edilen ham alkol daha sonra Amerikalıların da çok hoşlarına giderek bu bölgede yetiştirilmeye başlanır.
Romun yapıldıgı ülkelere göre kendine özgü özellikleri vardır.Koyu renkli olanların mayalanma süresi daha uzun tutularak şeker kamışından daha çok karakter alması saglanmaktadır.Açık renkli olanları çok daha çabuk bir şekilde mayalandırarak hemen damıtılır.Dolayısıyla yapı itibarıyla çok daha hafif ve hatta bazıları nredeyse Votkaya yakın bir şekilde renksizdir.Romların koyu veya açık olarak renklendirilmesinde KARAMEL kullanılır.

                               ROMLARIN DAMITILMASI VE YILLANDIRILMASI

Yıllanmış rumlardan ülkemize sadce HAVANA CLUP ANEJO RESERVA ile Trinindad adasının ünlü romu ANGOSTURA 1919 ithal ediliyor.Bunlar aslında genç romlardır.Karayiplerde neredeyse her adanın kendine ait romu vardır.Bunların arasında en  kıymetli olanları hala Fransaya ait olan Matinik adasının RHUM AGRİCOLE olarak bilinene romlardır.Bu romlar şeker kamılının posasınından degil kendisinden damıtılırlar.
Romlar üretildigi yere göre aynı özellikleri taşırlr.Örnek vermek gerekirse JAMAİKA'da yapılanlar koyu renkli ve daha agır yapılı iken Puarto Rico da yapılanlar genellikle acık renkli veya renksiz v hafiftirler.BACARDİ bu ikincisine örnek teşkil eden bir markadar.DRY CANE BEYAZ CAPTAİN MORGAN LAMBS NAVY RUM  önde gelen koyu renkli rom markalarıdır arkadaşlar.  

                                                   ROMLARIN ALKOL DERECELERİ

 En az 5-7 yıl dinlendirilerek hazırlanan Jamaika romları % 43-49 oranında ABD de üretilen New England romu ise çok daha yüksek oranda alkol içermektedir.Cava adasında üretilen rom çok serttir.İlk kez 19.y.y sonlarında üretilmeye başlananhafif romlar, en cok Porto Riko ve Virgin  adalarından elde edilmektedir.Esmer Jamaika romutropik içkilere has keskin aromaya sahiptir.Sek içilecek romun mutlka en iyi kalitede olması gerekmektedir.Çogunlukla degişik tipteki romlar birbirlerine karıştırılarak 1-4 yıl süreyle dinlendirildikten sonra tekrar satışa sunulur.

        
                    DÜNYANIN EN İYİ MARKALARINDAN BİR KAÇI
  
  1. RHUM JW RESERVE SPECİALE (MARTİNİK)
  2. MOUNT GAY EXTRA OLD (BARBADOS)
  3. HAVANA CLUP ANEJO 15 ANOS (KÜBA)
  4. APPLETON 21 YEARS OLD (JAMAİKA)
  5. BARBANCOURT SPECİAL RESERVE (HAİTİ)
  6. J.BALLAY (MARTİNİK) MİLLESİMELER
  7. DOORLY'S XO (BARBADOS)
  8. EL DORADO15 YEARS OLD (GUYANA)
  9. ZACAPA CENTENARİO (GUATEMALA)
  10. CLEMENT (MARTİNİK) MİLLESİMELER

                                                       TÜRKİYEDE ROM

Türkiyede bulabileceginiz 7 tane rom tadılmış ve ülkemize ithal edilen en iyi rom olarak HAVANA CLUP ANEJO RESERVA oalrak seciliştir.Kehribar renkli bu romun bir iki parça buz ile içilmesi öenerilir.Küba romlarının aynı cografyanın ürünü olan Küba puroları ile çok iyi  gittigi sölenmektedir.

İkinciligi karamel ile maun rengini almış olan CAPTAİN MARGAN BLACK LABEL almıştır.Tatlı baharatlar,yanık kayısı.tereyagında pişmiş muz ve karamel kokularının hakim oldugu kokusu çok güzel bi tat ve aroma  ortay çıkarmıştır.Bu rom klasik tropikal kokterylerin içinde kullanıldıgı gibi birkaç parça buz ile  tek başınada içimiz zevkli bir içkidir.

Üçüncü sırada altın rengi bir rom BACARDİ ORO var.Bunda buzu biraz daha bol tutabilirsiniz.
Dördüncü sırada ise bir beyaz roma yer veriyoruz.HAVANA CLUP ANEJO BLANCO da romların damıtıldıgı şeker kamışının tadını hissedebiliyorsunuz.Yaz aylarının en muhteşem kokteylerinden MOJİTO için yaratıldıgı adanın Kübanın bu romu idealdir.


                                                 BAŞLICA ROM MARKALARI

                                                                    BACARDİ



Firma 1862 de kübada üretime geçmiştir.En çok tanınan rom markasıdır.Bacardi kübada yaşayan ispanyol damıtıcı DON FACUNDO BACARDİ tarafından bilinen romun çagdaş damıtım aygıtlarında damıtarak daha rafine ve rahat içimli bir hale getirilmiştir.

                                                              CAPTAİN  MORGAN

Üzerinde Captain Henry Morgenin  resminin bulundugu dünyanın en köklü romlarından  biridir.Karayiplerin en klas şeker kamşlarından  üretilip meşe fıçılarında yıllandırılırlar.Esmer renkli bir içkidir.

                                                                 HAVANA CLUP

Bu rom  markasının asıl vatanı Kübanın SANTA CRUZ DEL NOTRE bölgesidir.1878 de JOSE ARECHABALA tarafından kurulan damıtım evi daha sonra1959 yılında CUBAN REVOLUİTİON tarafından daha da büyütülmüş ve düzenlenmiştir.Kübanın en kaliteli rom markası olmasına ragmen Bacardinin gölgesinde kalmıştır.                                 

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder