18 Aralık 2011 Pazar

GİN (CİN)

                                                              
Gin tamamen insan çalışmasının bir ürünü olarak üretilen çok aziçkiden biridr arkdaşlar.Alkollü içkilerin bulumasında en büyük etken sizde bilirsinizki dogal güzçleridir.Bir çogunda doganın yardımı vardır.Fakat gin bir amaç için,üzerinde  yogun çalışmalar yapılarak FRANSİSCUS DE LA BOE tarafıdna böbrek hastalarını tedavi etmek maksadıyla 16.yüzyışda ilaç olarak yapılmıstır arkdaşlar.
                                                                              
Gin adı ise kullanılan ardıcın fransızca adı olan GENİEVRE den gelmektedirİngilizler ise bunu kısaltmışlar ve gin 'e çevirmişlerdir.Her ne kadar gini ilk olarak hollandalılar yapmışlar ve o yıllarda hollandanın miili içecegi haline gelmiş olsada ingilizler ibreyi kendi taraflarına cevirmeyi basarmışlardır.Günümüzde en meşhur olan gin ingilizler tarafından üretilen ve herkez tarafından begenilen ENGLİSH DRY GİN 'dir.
1700'lü yıllarda ingiliz askerlerin DUTCH COURAGE olarak adlandırdıkları gin ingiltereye gelmiş ve bu güzel kokulu,içimi kolay ve zevkli içki bir anda herkez tarafıdan çok begenilmiş ve bütün ingilterde çokça tüketilmeye başlanmıştır.Gin bu kdar kısa sürede tutulmasının sebebi zevkli bir içime sahip olmasının yanı sıra diger spritlere göre de ucuz olmasıdır.
Bu gün dünyada tüketilen iki çeşit gin vardır.1 DUTCH GENİVER denilen dolgun yapılı ve tamamen dolgun tatda ve malt  aromalı gin 2 ise DRY ENGLİSH yada AMERİKAN GİN denilen hafif yapılı,aromatik ve tat bakımından zengin,genellikle LONDON DRY diye tanınan gindir.

                                                 1 DUTCH GENİVER (HOLLANDA GİN)
Hollandada üretilen ginler malt edilmiş arpa ,mısır,şekerpancarı pekmezi ve cavdardan üretilir.Bunların oranı yaklaşık olarak birbirine  eşittir.Tahıllar ögütülür suyla kaynatılır posası süzülür tekrar kaynatılır ve biraya dönüştürülür.Daha sonra POT STİLL de damtılır.Damıtma işlemi istege göre 2-3 kez yapılabilir.LOW WİNE diye adlandırılan bu yenş ürün ilk damıtma işlemindeki biradn daha fazla alkol içerir ardaşlar.
Fakat hala alkol derecesi istenen orana ulaşamadıgından düşük alkol daha sonra ardıç meyvesi ile bir başka POT STİLL de tekrar damıtılıyor.Damıtılan bu gin aroma ve tat bakımından dolgun olup HOLLANDA veya GENECER gini denilen ismi alıyor.Hollanda ginleri karışımlarda ve kokteylerde pek tercih edilmiyor sek veya bitter soslarla beraber(angustra bitter) aparatif olarak içiliyorlar.Bu tür gin sadece hollanda da degil aynı zamanda belçikada ve almanyadada üretiliyor.Almanyada üretilen gine DORNKAAT deniyor ve sadece kuzey denizi bölgesinde üretilip soguk ve straight up olarak servis edilir.

                                                  2 DRY GİN - ENGLİSH

Orjinali ENGLİSH DRY GİN,LONDON DRY olarakta adlandırılabiliyor.Bununsebebi ginlerin üretildigi fabrikaların londrada yada londra yakınlarında yer almasıdır.Fakat günüzmüzde dry gin dünyanın hemen her yerinde üretildigi için bu özellik  kendini koruyamamaktadır. English ginleri dry degildir.Amerikan ve Hollanda ginlerinde bu katagoridedir arkdaşlar.
İngiliz ve amerikan ginleri karakter olarak hollanda ginlerinden farklılık göstermektedriler. Bunun nedeni kullandıkları üretim method farklılıgındadır.İngiliz ginlerin en büyük özelligi üretimde kullanılan tahılların oranıdır.Bu oran%75 mısır % 15 malt ve % 10 diger tahıllardan oluşur.
Gin üretimi Whiskey üretiminin hemen hemen aynısıdır arkadaşalr.Devamlı damıtma yoluyla üretiilen alkol dercesi 95dercedir.Bu ürüne damıtılmış saf su katılarak alkol dercesi 55-60 dereceye düşürülür.bundan sonraardıç ve diyer kokulu meyve kabukları veya cekirdekleri ile tekrar damıtılır (portakal,limon kabugu,acı badem,anason ve kako çekirdegi,kişniş tohumu ve mlekotu kökü gibi).
Formülleri  gizli olup üretici firmalar tarafında bilinmektedir.Bu gizli formullerde kullanılan bitki ve meyveler imbiklerin koyu boynu denilen kısmına yerleştirilirler.Iıstma neticesinde buharlaşarak bu bitkiden süzülerek geçirilen alkol istenielen aromayı almış hale gelmektedir arkdaşalar.
Ardıç vve diger bitkilerde kokulandırılan gin %75-85derce alkol içeriri.Ürünün göbek denilen orta kısmıkullanılır.Şişeleme esnasında ise alkol dercesi 40-50 derce arasında düşürülür.LEGAL alkol dercesi minimum 37 derece olarak kanunlar tarafondan belirlenmiştir.Bunun altına düşemez.Dry ginler özellikle martini üratiminde  çok tercih edilirler.Üretilen gin anında şişelenmeyecekse paslanmaz tanklarda yada cam tanklarda depolanırlar.











1 yorum:

  1. Casino Games | Mr. CDC
    The following casino games are 포천 출장샵 available: 진주 출장안마 Blackjack, Craps, Roulette, and more. There are casino games on 하남 출장안마 offer here that 광명 출장마사지 may differ 제주 출장샵 from the ones listed on the

    YanıtlaSil