11 Aralık 2011 Pazar

VOTKA

                                                   VOTKANIN TARİHÇESİ
                                                                

ANLATILANLARA GÖRE, MİLATTAN SONRA 988 DE ŞU ANKİ UKRAYNA DA BÜYÜK KİEV PRENSİ HALKININ İNANÇSIZLIĞINI DEĞİŞTİRMEYE KARAR VERİR. GÜNEYDE BULUNAN UYGARLIKLARDAKİ GİBİ TEKTANRILI BİR DİNE SAHİP OLMALARINI İSTEDİMEKTEDİR.
 
İLK YAHUDİ HAHAMLARI ÇAĞIRDI VE GÖRÜŞTÜ. DİNLEDİ VE TARTIŞTI. ANLATTIKLARINDAN ETKİLENDİ.ANCAK BİR VATANA  VE TOPRAĞA SAHİP OLMADIKLARINDAN GERİ GÖNDERDİ.
 
VE İKİNCİ OLARAK  MÜSLÜMAN  MOLLALAR  GELDİLER.PRENS İSLAMIN ASKERİ VE POLİTİK GÜCÜNDEN ETKİLENDİ ANCAK İSLAMDA ALKOLÜN YASAKLANMIŞ OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE ONLARI DA GÖNDERDİ.
 
SON OLARAK HRİSTİYAN PAPAZLAR GELDİLER.HRİSTİYANLIKTA ALKOL İÇMENİN BİR SAKINCASI OLMADIĞINI VE ŞARABIN KİLİSE TARAFINDAN TAVSİYE EDİLDİĞİNİ  PAPAZLARDAN  ÖĞRENDİ.BU ONUN İÇİN YETERLİYDİ.BU ŞEKİLDE HRİSTİYANLIĞIN KABUL EDİLMESİNE KARAR VERDİ.
 
YUKARIDA ANLATTIĞIMIZ TARİHİ ANEKDOT SLAV HALKLARININ VE KUZEYDEKİ İSKANDİNAV KOMŞULARININ ALKOLLÜ İÇECEKLERİ ÇOK CİDDİYE ALMALARINA NEDEN OLMUŞ.KIŞ  ŞARTLARININ ÇETİN OLUŞU BİRA VE ŞARAP GİBİ İÇKİLERİN  TAŞINMA SIRASINDA DONMASINA  SEBEP OLMAKTAYMIŞ 
 
1400 LÜ YILLARDA İLK OLARAK MEAD(HONEY WINE) VEYA BİRADAN ÜRETİLEN  VE ADINA PEREVARA DENİLEN DAMITIK İÇKİYİ ELDE ETTİLER.DAHA SONRA İLK OLARAK TIBBİ AMAÇLA KULLANILAN RUSÇADA  SU ANLAMINA GELEN  VE  HUBUBATLARDAN ÜRETİLEN DAMITIK BİR İÇKİ OLAN VODA YI ÜRETTİLER.DAMITMA TEKNİKLERİ GELİŞTİKÇE VODA(VODKA) KABUL EDİLİR  BİR İÇECEK HALİNE  GELDİ.

 
Votkanın esas memleketi Polanya ile Rusyadır . Her iki ülkede votkanın ilk kendileri tarafından yapıldığını idda eder. Votka sözcügü hayat suyu anlamındadır. Votka  nişasta içeren patates, üzüm,şekerpancarı pekmezi ,tahıllar  ve benzerlerinden yapılır. Rusya ve Polonyada votka bizim bildiğimiz sadece beyaz alkol formunda değildir. Birçok meyvelerle çeşnilendirilmiş olanları bitkilerle kokulandırılanları vardır. 
 
%37-%55 arasında alkol içeren belirli bir rengi,tadı ve kokusu olmayan damıtık bir içkidir.2.dünya savaşından sonra Amerika ve Avrupa da yoğun olarak tüketilmeye başlandı.Günümüzde vodka genellikle tahıldan fermente yoluyla elde edilen alkol oranı yüksek arıtılmış  saf alkol çözeltilerinden elde edilir.Bu çözeltiler odun kömüründen  süzülerek bir kere daha arıtılır ve kireçsiz iyi bir kaynak suyu ile sertliği azaltılarak istenilen alkol derecesine getirilir.
 Dünyanın birçok yerinde aynı metotlarla üretilen vodkanın Rusya ve Polonya da daha kaliteli olmasında arpa,çavdar,mısır gibi tahılların kalitesi önemli rol oynamaktadır.Vodka başka bir tanımlama ile tahıllardan elde edilen yüksek dereceli saf alkolün itinalı bir şekilde aktif kömür filtreleri denilen filtrelerden ve arkasından ince kum filtrelerinden geçirilerek her türlü yabancı kokulardan yoksun nötr olmuş durumudur.İçine katılan diğer içki ve meyve sularının tadını kolaylıkla aldığı için kokteyl yapımında oldukça fazla kullanılır.
 
VODKANIN ÜRETİM AŞAMALARI:
1-Ezme:Ezilmiş hububat sıcak suda kaynatılıp basınç altında pişirilir.
2-Fermantasyon:Maya eklenir.
3-Damıtma:Damıtma işlemi sonucu %96 derecede yüksek kaliteli alkol elde edilir.
4-Filtreleme:Süzme işlemi önce meşe kömürü daha sonra ince kumdan geçirilerek yapılır.
5-Su ekleme:Alkol derecesi %96 olan damıtık iyi kalitede kireçsiz bir kaynak suyu ile istenilen seviyeye(%37-50) getirilir.
6-Şişeleme:Bu aşamada nötr hale gelmiş olan damıtık içki  vodka adını almış ve şişelenerek pazarlanmaya hazır hale gelmiştir
 
ÜRETİLDİĞİ BÖLGE VE ÜLKELER
Polonya:Polonyada ihracata yönelik hububat ve patates ağırlıklı kaliteli vodkalar üretilmektedir.Onemli markalari ise,Wyborowa, Sobieski,Chopin,ve  Krakus’tur.
     Rusya-Ukrayna-Beyaz Rusya:Vodkanın en çok üretildiği ve tüketildiği lokomotif ülkelerdir.Çavdar ve Arpadan ürettikleri yüksek kaliteli vodkalar batılı ülkeler tarafından sevilerek tüketilir.Önemli markalari;Belvedere,Russian Bear,Stolichnaya,Absolvent, Nemiroff,Moskowskaya ve benzerleridir.
 
Finlandiya:Tahıl ağırlıklı ve özellikle buğday  vodkaları üretilmektedir
 
İsveç:Son yıllarda vodka ihracat pazarını  genişletmiştir.Sade ve aromalı buğday ağırlıklı ve kaliteli vodka üretmektedir.Dünya pazarinda en bilinen markalari;Absolut,Prestige ve Swedka dir.
 
Batı Avrupa (İngitere,Almanya,Hollanda,İtalya,Fransa):Kuzey ülkelerinde tahıl bazlı,güneydeki şarap bölgelerinde ise üzüm ve çesitli meyvelerden vodka üretilmektedir.Bilinen markalar;Dynasty,Tanqueray,Boru,Alps,Alizedir

 
Amerika ve Kanada : Aromasız vodka üretilmektedir.Mısır dahil tahıllardan ve pekmezden üretilmektedir.Bilinen markalar;Shakers,Iceberg,Seagram’s ve Skyy dir.
 
Avusturalya ve Karayip Adaları : Pekmez bazlı vodka üretilmektedir.Karayiplerde üretilen vodka karışım ve şişeleme için genellikle diğer ülkelere gönderilir.Bariston,
2 Rooz bilinen isimlerdir.


Bizim Vodkalarımız:Istanblue,Lokka,Binboga

                          ABSOLUTE VOTKA

1979 Yılında ilk olarak NEW YORKda lansmanı yapılan ABSOLUT kısa bir süre içerisinde Amerikada ve hemen ardından tüm dünyada tanındı.Aslında absolutun dogal ve saf lezzetinin ardındaki tarif otuz yılı aşkın bir geçmişe sahip olmasıdır arkdaşlar.Şu anda bile dünyad ikon haline gelmiş olan absolut şiş tasarımına ilham veren STOCKHOLM de bir antikad dükkanında keşfedilen 18.yüzyıla ait ilaç şişesi kadar eskiye dayanmaktadır.Absolut votkanın geçmişi 1879 da LARS OLSSON SMİTH tarafından üretilen absolut RENT BRANVİNE (TAMAMANE SAF VOTKA ) dayanmaktadır.LORS OLSSON SMOTH,ABSOLUT RENT BRANV'i üç yada dört kez damıtmak yerine sınırsız sayıda damıtarak votkanın ulaşabilecegi  en saf hale getirmiştir.

ABSOLUT VODKA sadece L.O. SMİTH 'in dogdugu yer olan İsveçin AHUS köyünde üretilmektedir.Bu nedenledirki dünyanın her yerinde aynı lezzet ve tadı korumaktadır halen.Bu vodkayı içtigimiz ilk yudumda içimzide güçlü bir okdarda zengin ve yandan da cok keskin bugday karakteriyle yumuşaksı ve tatlı bir tadı takib eden kurutulmuş meyve hissiyatları minik dokunuşları vardır arkadaşlar.Şu anda dünyanın en cok satan alkollü içki firmalarından biridir arkadaşlar.
Absolut votaka tamamn dogal malzemelerden yapılmaktadır arkdaşlar.Temel içerigi kış bugdayları ve sudur.Kullanılan su yabancı maddelerden en iyi şekilde korunan AHUS'daki  derin biri kaynaktan alınmaktadır.Kış bugdayı diyer tahıllardan  cok farklıdır.Son baharda ekim işlemi yapılır ve bir sonraki sonbaharda hastadı gerçekleştirilir.Kış boyunca isveç karı altında kaldıgı için sert taneli olmaktadırlar.Ekimi sırasında gübre kullanımı en düşük seviyede tutulmaktadır.Absolut diyer voktakalara nazaran şeker içerermemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder