17 Ocak 2012 Salı

VERMUT



Zamanında FRANSA'da başlayan bir gelenek uyarınca davetlerde insanlar hEmen sofraya oturmazlardı arkadaşlar.İlk önce APERİTİF almak için bir araya toplanırlardı.Bu gelenek 19. yüzyılda FRANSA'da başladı.Önceleri nedendir bilinmez sadece erkeklere VERMUT ikram ediliyordu.Fransızca VERMOUTH eski almancadaki WERMUT sözcügünden gelmektedir ve bu da ERKEGİ CESARETLENDİREN anlamına gelmektedir.
O zamanlar vermutun çok önemli bir afrodizyak içki olduguna inanılmaktaydı.Ama günümüzde kimse bu içkinin cinsel gücü artırdıgına inanmamaktadır.
Fransızlar vermut ile NAPOLYON nun fransa seferi sırasında tanışmışlardır ve çok begenmişlerdir.Zira o zamana dek fransızlar yemeklerinden önce içine ve bal ve baharat karıştırılmış şarap içiyorlardı ve vermutun acımsı tatı bıkkınlık veren ballı şaraptan sonra onlara çok cazip gelmişti.
Vermut fransadan bütün dünyaya yayıldı.Beyaz şarabın turunç gibi acımsı meyvelerin özüyle karıştırılmasından elde edilen bu içkiyi İTALYAN ALESSİO 1786 da geliştirmişti.


İsmini eski ROMA ve YUNAN zamanlarında bir çok hastalıga şifa olan ve bu hastalıklar için kullanılan türkçedeki asıladı PELİNOTU olan WORMWOOD bir bitkiden almaktadır.Pelinotu daha çok kayalık ve kurak yerlerde yetişmektedir.Yaprakları parçalı grimsi beyaz renklidir.

                           VERMUTUN YAPILIŞI VE KULLANILAN MADDELER

Beyaz üzümlerin fermantasyonu sonucu elde edilen şaraba başta pelinotu olmak üzere çeşitli aromatik bitkiler ve baharatlarla tatlandırılması ile alkol ve şeker eklenip damıtılmasıyla elde edilir.
Saf alkol katılarak alkol derecesi %16 ya,en fazla %19'a çıkartılarak gerektiginde karamel veya mistel ile tatlandırılmaktadır.
Litresinde en az 100 ml.(%70) şarap içermektedir.
Vermut şarabı üretiminde vermut otunda başka KARANFİL,ARDIÇ,IHLAMUR,KEKİK,ŞERBETÇİ OTU,HİNDİSTAN CEVİZİ GİBİ BİTKİLERDE KULLANILABİLİR.
Bu otlar sıcak suda 3-4 gün bekletildikten sonra sıkılarak elde edilen özü beyaz şaraba katılır.
              KATILAN ŞEKER ORANLARINA GÖRE
SEK,DÖMİSEK,TATLI,ROSE bazı meyve aromalı olarak gruplara ayrılır.

                                                  VERMUT TÜRLERİ

SEK VERMUT :Vermutların en sek olan türüdür.Beyaz,duru veya hafif sarımtırak renktedir.Genelde %18 alkol ve %5 şeker artıgı ihtiva etmektedir.

Vermut sekin LİMON,BÖGÜRTLEN VE İRİS çiçegi kokusunun ön planda oldugu buruk tadının keyfine sadece buz ile veyahut gazoz,tonik,yeşil zeytin.meyve suyu ve limon kabugu gibi karışımlar ile varılabilir.

KIRMIZI VEYA TATLI VERMUT :Sek vermutların tak aksine hem tatlı hemde kırmızı renktedirler.Renklendirilmesinde karamel kullanılmaktadır.İtalyanlar ROSSO olarak söylemektedirler.Genelde % 15-16 alkol ve %15'e kadar şeker ihtiva eder.


Rossonun zengin ve keyifli içim tadının keyfine sadce buz ile veya gazoz,tonik ve kokteyl kirazı yahut meyve suyu gibi karışımlar ile varılabilri.


BIANCA VERMUT :İtalyanca BEYAZ demektir.Vermut stili olarakta en tatlı tür demektir.Sarı saman renginde bir görünüşe sahip olmaktadır.Genelde %15-16 alkol ve  %15'e kadar şeker ihtiva eder.
Vermut bianco vanilya kokusunun ön planda oldugu hafif ve tatlı tadının keyfine birkaç parça buz ve limon dilimleriyle veya tonik ile karıştırılarak varılabilir.


ROSE VERMUT :Rose şaraplarla yapılan yeni bir vermut stilidir.Diyer vermutlara nazaran daha hafif yapılı ve hassasdır.Genelde %15-16 alkol ve %15 kadar şeker ihtiva eder.
Rossonun dolgun ve bir o kadarda zengin  tadının keyfine buz ile gazozveya soda,tonik karışımları ile varılabilir.

DÜNYANIN EN ÇOK BİLİNEN MARKALARI

MARTINI            ITALY
CINZANO          ITALY
GARRONE         ITALY
GANCIA             ITALY
CHAMBERY       FRANSIZ
NOİLLY PRAT    FRANSIZ


DRY MARTINI                                       
8/10 ÖLÇEK CİN
2/10 ÖLÇEK VERMUT DRY

MANHATTAN
1 ÖLÇEK MARTİNİ ROSSO
2 ÖLÇEK BOURBOUN WHİSKY


MARTINI
1/3 ÖLÇEK VERMUT (DRY)
1/3 ÖLÇEK CİN (DRY)
BİRKAÇ PARÇA BUZ
BİRKAÇ PARÇA ZEYTİN














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder