18 Ocak 2012 Çarşamba

ARMANGNAC


Genlede pek çok kiş tarafından sanıldıgı üzere FRANSA degil ERMENİ kökenli olan ve otoritelerce dünyanın en iyi en kıymetli en şaheser konyaklarından biri kabul edilen konyak ne tatlılara kolay konacak kadar bol bulunur nede çikolatalı likörü vardır.Bu tür ürünler ya sadece isim benzerligi veyahut yan ürün olma özelligi taşımaktadırlar.

                                                        ARMAGNACIN TARİHÇESİ

 Romalılar döneminde GALYA'nın fethinden sonra bölge 3 kısıma ayrılmıstı.Kuzeyde BELÇİKA'lılar,REN NEHRİ'nde MARNE VE SEİN nehirlerine kadar uzanan bölgede KELTLER,SEİNE ve MARNE ile GARONNE  arasındaki bölgede AKİTANYALILAR ise GARONNE havzasının güneyinden PİRENE DAGLARI ve ATLAS OKYONUSU'na kadar uzanan bölgedeyaşamaktaydılar.Kelt dilinde AQUİTAİNE bölgesi denize yakın anlamına gelen AREMONİQUE (AREMONİK) olarak adlandırılmaktaydı.


Bazı tarihçiler ARMANYAK adının buradan türedigini savunmaktadırlar.Roma imparatoru AUGUSTE zaman zaman karışan bu bölgeyi daha iyi yönetebilemek için idari olarak 30 küçük kasabalara ayırldı.V yüzyılda ise germen halklarından VİZİGOTLAR bölgeye hakim oldular ve dogal olarak bölgeye germen dilinde HERMANN  adını verdiler.Hermann latinceye ARMİNİUS olarak geçti.Bazı kaynaklarda arminius bölgesi anlamına gelen ARMİNİAC isminin m.ö 29 yılında da bilindigini idda etmekte.X yüzyılda ARMAGNAC bölgesi bir kontluk haline gelir ve artık ARMAGNAC adıyla da tanınır.


                                                                ARMAGNAC
Prene daglarının eteklerinde bulunan armagnac bölgesinde yetişen üzümlerden yapılır.Yöntemi cok az degişikliklere ragmen hemen hemen COGNAC ile aynıdır diyebiliriz.Toprak olarak cognac bölgesinin kireçli olmasına karşın armanyac bölgesinin ki killi bir yapıya sahiptir.
Nefir bir fransız konyagıdır.Aslında tam olarak konyak dadegil gibidir.Konyak-viski arası bir taı vardır.Bu karakteristik özelligiyle iki içkiye olan istegimizi giderbiliriz.Özellikel buz gibi soguk havalarda insanın içini ısıtmaya yarayan harika bir içkidir.

En eski fransız üzüm brandysidir.Gaskonyada 500 yıldır sadece monleuz oramanının mele agaçlarından yapılma fıçılarda damıtılmaktadır.Şişelenerek piyasaya sunulan armagnaclar en az 3 yıl damıtılmıs durumda olurlar.

Fransanın armagnac bölgesinde bu bölge baglarından imal edilen konyak rengi konyaklardan biraz daha koyu olur.İyi bir armagnacı anlamak için bir kaç damlasını avucunuza damlatın 2 elinizi birine sürttügünüzde burnunuza menekşe kokusu almanız gerektigini söylerler.


Armanyak diger bir ünlü fransız brandisis olup hem sek hemde koku itibariyle daha keskindir.Kendilerine has özelliklerinin ortaya çıkması için oda sıcaklıgında el ısısında ve konyak kadehlerinde sunumu yapılır.Bardaklar mum ateşinde de ısıtılır.Ancak bardakların çatlamaması için içine bir miktar konyak koyulmalıdır.Kesinlikle yakılarak servisini yapmayın.

                                         BAZI ARMAGNAC MARKALARI
CHATEAU DE LAUBADE
DOMAİNE DE MAOUHUM
CHATEAU DE RAVİGNAN
CHATEAU DE MİLLET
CHATEAU DE MANİBAN
                                    









1 yorum: