18 Ocak 2012 Çarşamba

ARMANGNAC


Genlede pek çok kiş tarafından sanıldıgı üzere FRANSA degil ERMENİ kökenli olan ve otoritelerce dünyanın en iyi en kıymetli en şaheser konyaklarından biri kabul edilen konyak ne tatlılara kolay konacak kadar bol bulunur nede çikolatalı likörü vardır.Bu tür ürünler ya sadece isim benzerligi veyahut yan ürün olma özelligi taşımaktadırlar.

                                                        ARMAGNACIN TARİHÇESİ

 Romalılar döneminde GALYA'nın fethinden sonra bölge 3 kısıma ayrılmıstı.Kuzeyde BELÇİKA'lılar,REN NEHRİ'nde MARNE VE SEİN nehirlerine kadar uzanan bölgede KELTLER,SEİNE ve MARNE ile GARONNE  arasındaki bölgede AKİTANYALILAR ise GARONNE havzasının güneyinden PİRENE DAGLARI ve ATLAS OKYONUSU'na kadar uzanan bölgedeyaşamaktaydılar.Kelt dilinde AQUİTAİNE bölgesi denize yakın anlamına gelen AREMONİQUE (AREMONİK) olarak adlandırılmaktaydı.


Bazı tarihçiler ARMANYAK adının buradan türedigini savunmaktadırlar.Roma imparatoru AUGUSTE zaman zaman karışan bu bölgeyi daha iyi yönetebilemek için idari olarak 30 küçük kasabalara ayırldı.V yüzyılda ise germen halklarından VİZİGOTLAR bölgeye hakim oldular ve dogal olarak bölgeye germen dilinde HERMANN  adını verdiler.Hermann latinceye ARMİNİUS olarak geçti.Bazı kaynaklarda arminius bölgesi anlamına gelen ARMİNİAC isminin m.ö 29 yılında da bilindigini idda etmekte.X yüzyılda ARMAGNAC bölgesi bir kontluk haline gelir ve artık ARMAGNAC adıyla da tanınır.


                                                                ARMAGNAC
Prene daglarının eteklerinde bulunan armagnac bölgesinde yetişen üzümlerden yapılır.Yöntemi cok az degişikliklere ragmen hemen hemen COGNAC ile aynıdır diyebiliriz.Toprak olarak cognac bölgesinin kireçli olmasına karşın armanyac bölgesinin ki killi bir yapıya sahiptir.
Nefir bir fransız konyagıdır.Aslında tam olarak konyak dadegil gibidir.Konyak-viski arası bir taı vardır.Bu karakteristik özelligiyle iki içkiye olan istegimizi giderbiliriz.Özellikel buz gibi soguk havalarda insanın içini ısıtmaya yarayan harika bir içkidir.

En eski fransız üzüm brandysidir.Gaskonyada 500 yıldır sadece monleuz oramanının mele agaçlarından yapılma fıçılarda damıtılmaktadır.Şişelenerek piyasaya sunulan armagnaclar en az 3 yıl damıtılmıs durumda olurlar.

Fransanın armagnac bölgesinde bu bölge baglarından imal edilen konyak rengi konyaklardan biraz daha koyu olur.İyi bir armagnacı anlamak için bir kaç damlasını avucunuza damlatın 2 elinizi birine sürttügünüzde burnunuza menekşe kokusu almanız gerektigini söylerler.


Armanyak diger bir ünlü fransız brandisis olup hem sek hemde koku itibariyle daha keskindir.Kendilerine has özelliklerinin ortaya çıkması için oda sıcaklıgında el ısısında ve konyak kadehlerinde sunumu yapılır.Bardaklar mum ateşinde de ısıtılır.Ancak bardakların çatlamaması için içine bir miktar konyak koyulmalıdır.Kesinlikle yakılarak servisini yapmayın.

                                         BAZI ARMAGNAC MARKALARI
CHATEAU DE LAUBADE
DOMAİNE DE MAOUHUM
CHATEAU DE RAVİGNAN
CHATEAU DE MİLLET
CHATEAU DE MANİBAN
                                    









17 Ocak 2012 Salı

VERMUT



Zamanında FRANSA'da başlayan bir gelenek uyarınca davetlerde insanlar hEmen sofraya oturmazlardı arkadaşlar.İlk önce APERİTİF almak için bir araya toplanırlardı.Bu gelenek 19. yüzyılda FRANSA'da başladı.Önceleri nedendir bilinmez sadece erkeklere VERMUT ikram ediliyordu.Fransızca VERMOUTH eski almancadaki WERMUT sözcügünden gelmektedir ve bu da ERKEGİ CESARETLENDİREN anlamına gelmektedir.
O zamanlar vermutun çok önemli bir afrodizyak içki olduguna inanılmaktaydı.Ama günümüzde kimse bu içkinin cinsel gücü artırdıgına inanmamaktadır.
Fransızlar vermut ile NAPOLYON nun fransa seferi sırasında tanışmışlardır ve çok begenmişlerdir.Zira o zamana dek fransızlar yemeklerinden önce içine ve bal ve baharat karıştırılmış şarap içiyorlardı ve vermutun acımsı tatı bıkkınlık veren ballı şaraptan sonra onlara çok cazip gelmişti.
Vermut fransadan bütün dünyaya yayıldı.Beyaz şarabın turunç gibi acımsı meyvelerin özüyle karıştırılmasından elde edilen bu içkiyi İTALYAN ALESSİO 1786 da geliştirmişti.


İsmini eski ROMA ve YUNAN zamanlarında bir çok hastalıga şifa olan ve bu hastalıklar için kullanılan türkçedeki asıladı PELİNOTU olan WORMWOOD bir bitkiden almaktadır.Pelinotu daha çok kayalık ve kurak yerlerde yetişmektedir.Yaprakları parçalı grimsi beyaz renklidir.

                           VERMUTUN YAPILIŞI VE KULLANILAN MADDELER

Beyaz üzümlerin fermantasyonu sonucu elde edilen şaraba başta pelinotu olmak üzere çeşitli aromatik bitkiler ve baharatlarla tatlandırılması ile alkol ve şeker eklenip damıtılmasıyla elde edilir.
Saf alkol katılarak alkol derecesi %16 ya,en fazla %19'a çıkartılarak gerektiginde karamel veya mistel ile tatlandırılmaktadır.
Litresinde en az 100 ml.(%70) şarap içermektedir.
Vermut şarabı üretiminde vermut otunda başka KARANFİL,ARDIÇ,IHLAMUR,KEKİK,ŞERBETÇİ OTU,HİNDİSTAN CEVİZİ GİBİ BİTKİLERDE KULLANILABİLİR.
Bu otlar sıcak suda 3-4 gün bekletildikten sonra sıkılarak elde edilen özü beyaz şaraba katılır.
              KATILAN ŞEKER ORANLARINA GÖRE
SEK,DÖMİSEK,TATLI,ROSE bazı meyve aromalı olarak gruplara ayrılır.

                                                  VERMUT TÜRLERİ

SEK VERMUT :Vermutların en sek olan türüdür.Beyaz,duru veya hafif sarımtırak renktedir.Genelde %18 alkol ve %5 şeker artıgı ihtiva etmektedir.

Vermut sekin LİMON,BÖGÜRTLEN VE İRİS çiçegi kokusunun ön planda oldugu buruk tadının keyfine sadece buz ile veyahut gazoz,tonik,yeşil zeytin.meyve suyu ve limon kabugu gibi karışımlar ile varılabilir.

KIRMIZI VEYA TATLI VERMUT :Sek vermutların tak aksine hem tatlı hemde kırmızı renktedirler.Renklendirilmesinde karamel kullanılmaktadır.İtalyanlar ROSSO olarak söylemektedirler.Genelde % 15-16 alkol ve %15'e kadar şeker ihtiva eder.


Rossonun zengin ve keyifli içim tadının keyfine sadce buz ile veya gazoz,tonik ve kokteyl kirazı yahut meyve suyu gibi karışımlar ile varılabilri.


BIANCA VERMUT :İtalyanca BEYAZ demektir.Vermut stili olarakta en tatlı tür demektir.Sarı saman renginde bir görünüşe sahip olmaktadır.Genelde %15-16 alkol ve  %15'e kadar şeker ihtiva eder.
Vermut bianco vanilya kokusunun ön planda oldugu hafif ve tatlı tadının keyfine birkaç parça buz ve limon dilimleriyle veya tonik ile karıştırılarak varılabilir.


ROSE VERMUT :Rose şaraplarla yapılan yeni bir vermut stilidir.Diyer vermutlara nazaran daha hafif yapılı ve hassasdır.Genelde %15-16 alkol ve %15 kadar şeker ihtiva eder.
Rossonun dolgun ve bir o kadarda zengin  tadının keyfine buz ile gazozveya soda,tonik karışımları ile varılabilir.

DÜNYANIN EN ÇOK BİLİNEN MARKALARI

MARTINI            ITALY
CINZANO          ITALY
GARRONE         ITALY
GANCIA             ITALY
CHAMBERY       FRANSIZ
NOİLLY PRAT    FRANSIZ


DRY MARTINI                                       
8/10 ÖLÇEK CİN
2/10 ÖLÇEK VERMUT DRY

MANHATTAN
1 ÖLÇEK MARTİNİ ROSSO
2 ÖLÇEK BOURBOUN WHİSKY


MARTINI
1/3 ÖLÇEK VERMUT (DRY)
1/3 ÖLÇEK CİN (DRY)
BİRKAÇ PARÇA BUZ
BİRKAÇ PARÇA ZEYTİN